Yukarı

Zeytinyağını kullanabileceğimiz 10 farklı tarif!

breacomtr 16 Şubat 2021 0 yorum

Yemek seçen çocuklar, “Ben bunu yemem!” diyen büyükler… Evde hazırlanan yemeklerin en büyük problemlerinden biri “Ben onu kesinlikle yemem!” diyenler diyebiliriz. Özellikle çocuklara sağlıklı ve doğal yemekleri yedirebilmek sorun olabiliyor. Sadece çocuklar mı? Bazen büyükler de sebze yemeklerini “Sevmiyorum ben onu yemem!” diyerek reddedebiliyor. Bu yazı işinizi kolaylaştıracak, sağlıklı yemekleri daha da sevilir hale getirecek on farklı tarif içeriyor. Şimdiden afiyet olsun!

1-Fırında Brokoli

Brokoli, karnabahar ya da brüksel lahanası sevmeyenlerden misiniz? Ya da siz çok seviyorsunuz ama etrafınızdakiler kesinlikle yemiyor mu? Bu tarif işinizi kolaylaştıracak ve “Ben asla brokoli ve benzerlerini yemem!” diyenlerin ezberlerini bozacak.

Malzemeler:

500 gram brokoli

5 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı limon suyu ya da tuzsuz soya sosu

1-Brokoliyi yıkadıktan sonra küçük parçalara ayırın. (15-20 dakika sirkeli suda da bekletebilirsiniz.) Sap kısımlarını keserek küçültün. Yağlı kâğıdı fırın tepsisine serin ve fırını önceden ısınması için 180 derecede açın.

2- Bir kâseye sarımsağı rendeleyin. Üzerine zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın. (Limon suyu yerine tuzsuz soya sosu da kullanabilirsiniz.) Brokoli parçalarına hazırladığınız karışımı bir fırça yardımı ile sürün. Sürmek yerine üzerine eşit şekilde paylaştırabilirsiniz.

3- Yaklaşık 20 dakika pişirin. Sonrasında bir tabağa alın ve soğumasını beklemeden servis edin. Dilerseniz yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Bonus: Bu tarifi aynı şekilde karnabahar ve brüksel lahanası için uygulayabilirsiniz.

2- Zeytinyağlı Havuç Dilimi

Havuç eğer bir yemeğin içinde ya da bir meze ile yemiyorsak pek aklımıza gelmiyor. Ancak bu tarif hem havuç yemenizi teşvik edecek hem et yemeklerinin yanında harika bir garnitür olacak. Dilerseniz vegan köftelerin yanında da servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

500 gram havuç

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak
1 çay kaşığı şeker (esmer şeker de kullanabilirsiniz)

1.5 çay bardağı su

Dilerseniz 1 tatlı kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.

1-Havuçları dilediğiniz şekilde doğrayın. Yuvarlak, verev ya da kare şeklinde doğrayabilirsiniz.

2- Sarımsak, zeytinyağı, tuz, şeker ve havuçları birlikte hafif ısınmış tavaya alın. Orta ateşte 3-4 dakika pişirin. İyice sotelendiğine emin olduktan sonra tabağa alabilirsiniz.

Bonus: Dilerseniz limon suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağını karıştırıp havucun üzerine ayrıca sos olarak gezdirebilirsiniz.

3- Herkesin dilindeki “TikTok” makarnası!

Herkesin dilinde bir “TikTok makarnası!” Tadıyla yemek programlarına kadar çıkan bu makarnanın sırrı nedir? Beraber bakalım!

Malzemeler:

1 paket kepekli makarna (dilerseniz normal makarna da kullanabilirsiniz)

Yarım kalıp tuzsuz (dilerseniz tuzlu tercih edebilirsiniz) beyaz peynir

Yarım kilo şeker domates

5-6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber

Defne, nane ya da maydanoz yaprakları

4 diş sarımsak

Ve dilediğiniz baharatlar…

1-Fırını ısınması için 180 derecede açın. Bir borcam ya da uygun bir fırın kasesine (derin olması önemli) peyniri ortaya gelecek şekilde koyun. Etrafına domatesleri yerleştirin. Zeytinyağı, baharatlar, sarımsak ve dilediğiniz yeşilliğin yapraklarını peynirin etrafına serpiştirin ve 40 dakika pişmeye bırakın.

2- Sosun pişmesine 10 dakika kala makarnanızı pişirin.

3- Makarnanın suyunu aldıktan sonra karışımı çıkarın ve bir kaşık ya da çatal yardımı ile ezip karıştırın. Dilerseniz makarnayı borcama, dilerseniz sosu makarna tenceresine dökün.

Bonus: Oldukça doyurucu olan bu yemek çocukların ketçap, mayonez gibi katkı maddeli ürünler dışında da makarnayı sağlıklı bir şekilde yemesini sağlayacaktır.

4- Zeytinyağlı Susamlı Taze Fasulye!

“Fasulye mi? Ben sevmem!” diyenlere tövbesini bozduracak bir tarif veriyoruz. Emin olun, bugüne kadar yediğiniz fasulyeler yerine siz de bunu daha çok seveceksiniz.

Malzemeler:

500 gram taze fasulye

3 yemek kaşığı susam

4 yemek kaşığı tuzsuz soya sosu (limon suyu da kullanabilirsiniz)

5 bebek havuç ya da üç normal boy havuç

1 tatlı kaşığı tereyağ

1 kapya (kırmızı) biber

1-Fasulyeleri içine 1 yemek kaşığı tuz eklenmiş suda haşlayın. Suya atmadan önce fasulyenin uç kısımlarını temizlemeyi unutmayın.

2- Fasulyeler haşlandıktan sonra suyunu süzün ve soğuk bir suda 5 dakika bekletin.

3- Susamları yağsız bir tavada 5 dakika boyunca çevirin. Fasulye, havuç, soya sosu, dilediğiniz baharatlar ve kavurduğunuz susamları da ekleyerek 25-30 dakika daha pişirin. Sonrasında üzerine erittiğiniz tereyağını ilave edin.

Bonus: Bu yemeği yanında tavuk ızgara ile deneyebilirsiniz.

5- Karnabahar kısırı!

“Kısırsız yaşayamam ama çok kilo yapıyor!” diyenlerden misiniz? Bu özleme bir son verme vakti geldi. Nasıl mı?

Malzemeler:

500 gram karnabahar

1 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet salatalık

1 adet domates

5 yemek kaşığı tereyağ

Dilediğiniz baharatlar

1-Karnıbaharı çiçeklerine ayırarak rondodan geçirin.

2- Geniş ve hafif ısınmış bir tavada zeytinyağını ısıttıktan sonra soğanları ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun ve sonra salçayı ekleyin.

3- Ayrı bir kapta karnabaharı kavurun ve piştikten sonra ateşten alın. Karnabaharı pişirirken sürekli karıştırmayı ve ateşin yüksek ısıda olmasına dikkat edin.

4- Karnabaharı ayrı bir kaba aktarın soğuduktan sonra geride kalan tüm malzemelerle karıştırın. Dilerseniz üzerine limon suyu ya da nar ekşisi ekleyebilirsiniz.

Bonus: Vegan mutfağının ve kalorisiz sofraların vazgeçilmezi olan bu tarifi karnabaharı sevmeyen arkadaşlarınız bile sevecektir.

6- Mercimek Salatası!

“Sıradan salatalardan bıktım. Daha lezzetli ve doyurucu bir tarif lazım!” diyorsan bun tarifi not etmeyi unutma!

Malzemeler:

500 gram haşlanmış mercimek (mercimeği haşlayıp derin dondurucuda muhazafa edebilirsiniz)

Yarım demet dereotu (aynı oranda maydanoz ve nane de ekleyebilirsiniz)

Üç dal taze soğan

2 çay bardağı haşlanmış mısır (konserve mısır da kullanabilirsiniz)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım çay bardağı limon suyu (eklemeden de yapabilirsiniz)

1-Haşlanmış mercimeğiniz hazır olduktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Eğer önceden hazırladığınız ve derin dondurucudan çıkardığınız bir mercimekse ılımaya bırakın.

2- Dereotu, mısır, taze soğan ve dilerseniz 2 kapya biberi bir kapta karıştırın. Malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra mercimeği ekleyin ve biraz daha karıştırın. Mısırı ekleyin. Bir dakika daha karıştırdıktan sonra zeytinyağını ekleyin.

Bonus: Protein ağırlık bir beslenme tercih edenlerin sofrasında haftada üç kere bulunması gereken bir salata diyebiliriz.

7- Fırında Patates!

“Patates yemek istiyorum ama yağın içinde yüzen bir şekilde kızartmak istemiyorum!” diyorsan bu tarif seni mutlu edecektir.
Malzemeler:

5 orta boy patates

7 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tatlı ya da acı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu (4 baş sarımsağı ezerek de kullanabilirsiniz)

1-Patatesleri yıkayıp temizledikten sonra küp küp ya da kalın dilimler halinde kesin.

2- Zeytinyağına dahil ettiğiniz baharatları bir kapta karıştırın. İyice karıştıktan sonra patateslerin üzerine dökün ve sosun patateslerle iyice karıştığına emin olun. (Eldiven yardımıyla karıştırabilirsiniz.)

3-Önceden 10 dakika ısınmış 180 derecede yanan fırında 40 dakika pişirin.

Bonus: Yanına vegan köfte ya da bir salata ile harika bir öğün olabilir.

8- Yoğurtlu Zeytinyağlı Izgara Tavuk!

Sağlıklı, doyurucu ve lezzetli bir tavuk ızgarasına kimse “Hayır!” demez. Tarifini buraya ekliyoruz.

Malzemeler:

4 adet tavuk göğüs

1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası

2 yemek kaşığı yoğurt (süzme yoğurt da kullanabilirsiniz)

Yarım çay bardağı zeytinyağ

1 çay kaşığı kekik, kimyon, tuz ve karabirer

1 çay kaşığı sarımsak sosu (2 diş sarımsağı da ezerek kullanabilirsiniz)

1- Domates (biber) salçasını, yoğurdu bir kaba koyup karıştırın. Ardından zeytinyağı ve baharatları da ekleyin ve karıştırın. Sosu kaşıkla iyice karıştırdıktan sonra iki dakika kadar tel çırpıcı ile de iyice karıştırın.

2- Hazırladığınız sosu tavuk göğüslerine ilave edin. Derin bir kapta ve eldiven yardımı ile yaparsanız tavuk eti sosu daha iyi emecektir.

3- Etin marine olması için buzdolabından en az 3, en fazla 24 saat kalması gerekmektedir.

4- Süre sonunda dolaptan çıkardığınız tavukları 15-25 dakika arasında dışarıda bekletin.

5- Dilerseniz tavada, dilerseniz fırında pişirebilirsiniz.

Bonus: Dilerseniz marine sosun içine farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz.

9- Zeytinyağlı poğaça

“Poğaçanın hafifi olur mu demeyin?” Bu tarife bir göz atın!

Malzemeler:

1 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

2 adet orta boy yumurta (sarılardan biri poğaçanın üstü için ayrılacak)

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı un (kepekli un kullanacaksanız 5 ya da 6 bardak kullanabilirsiniz)

Hamur içine eklemek için lor peyniri ya da beyaz peynir (göz kararı ekleyebilirsiniz)

1-Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle ya da kaşık yardımıyla yavaşça karıştırın.

2- Unu üzerine yavaş yavaş ekleyin. Üzerine kabartma tozunu da eklemeyi unutmayın. Ele yapışmayacak kıvama geldiğinde hamurumuz hazır demektir.

3-İçine dilediğimiz peyniri ekleyip şekil veriyoruz ve yağlı kâğıt üstünde fırına atıyoruz. Fırınınıza göre 180 ya da 200 derecede, 20 dk pişmeye bırakıyoruz.

Bonus: Sabah kahvaltıları için hızlı ve pratik bir tercih.

10- Zeytinyağlı diet kek!

“Yok artık bu kadarı da olmaz!” demeyin. Bu lezzetli tarife mutlaka bir şans verin.

Malzemeler:

2 orta boy yumurta

1 su bardağı süt (badem sütü ya da hindistan cevizi sütü de kullanabilirsiniz)

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1,5 su bardağı tam buğdaylı ya da kepekli un

1 adet elma ya da armut (rendelenmiş olacak)

1 tatlı kaşığı tarçın (dilerseniz 2 tatlı kaşığı da yapabilirsiniz)

8 kuru kayısı (küçük küçük dilimleyin)

2 yemek kaşığı kuru üzüm

1- Sütü ve yumurtayı derin bir kapta çırpın.

2- Vanilya, zeytinyağ ve kabartma tozunu üzerine ekleyin.

3- Bu karışıma yavaş yavaş unu da ekleyin. Ve doğradığınız meyveleri una karıştırın.

4- Son olarak tarçını ekleyin.

5- 30 gram tereyağı ile bir kek kabını yağlayın. (1 yemek kaşığı olarak düşünebilirsiniz.)

6- 180 derecede 35 dakika pişirin.

Bonus: Çayın yanına ne kadar yakıştığına inanmayacaksınız!